Hvorfor valgte Red Bull de to teamchefer?

Formel 1 bliver ved med at overraske, og nu står Red Bull for de store overskrifter. Ude er Christian Horner efter 20 år på posten, og ind er kommet to forholdsvis nye herrer i teamet – dog med mange års erfaring i sporten. Hvorfor har Red Bull valgt netop dem? Det kigger BMF1.dk nærmere på.

Af: Nicki Skaaning (ns@bmf1.dk) d. 07/21 2025 klokken 12:07

Formel 1 er motorsportens kongeklasse, og derfor er der store forventninger til, at man leverer resultater i sin stilling – hvad enten man skruer på bilen, kører den eller er chef for hele foretagendet.

Red Bull foretog for nylig en stor rokade på ledelsesområdet, hvilket sendte chokbølger gennem F1-verdenen, da Christian Horner – efter 20 år på tronen – fik frataget kontrollen over moderteamet.

Red Bull havde dog en plan: Laurent Mekies fra lillesøsterteamet overtog Horners skrivebord hos Red Bull, mens Alan Permane blev forfremmet internt i teamet og overtog Mekies’ kontor.

Men hvorfor vælger Red Bull-koncernen at sætte en medarbejder i spidsen for teamet, når han blev fyret fra Alpine for blot to år siden?

Årsagen er, at Alan Permane er en af feltets skarpeste hjerner. Det vakte også stor forundring, da Alpine valgte at skille sig af med veteranen, der har været i sporten længere, end de fleste F1-kørere har levet.

Helt præcist startede Permane i Formel 1 tilbage i 1989. Herfra har han haft et væld af roller på sit CV – bl.a. var han Electronics Engineer for Michael Schumacher, da han vandt kørermesterskabet i 1995 for Benetton.

Alan Permane var også en del af Renault, da Kevin Magnussen kørte for teamet tilbage i 2016.

Men i 2023 var det slut for Permane som Sporting Director, da Alpine-ledelsen valgte at gå andre veje ledelsesmæssigt (hvilket jo ikke gik specielt godt).

I januar 2024 startede Permane hos Racing Bulls som Racing Director, og her – 1,5 år senere – tager veteranen endnu et skridt op ad karrierestigen.

Permane har altid været involveret i sportens tekniske side, hvor han bl.a. var ansvarlig for 60–70 ansatte og hyppigt medlem af FIA-komitéer.

Nu står Permane med ansvaret for 600–700 ansatte fordelt på to lokationer. Racing Bulls har nemlig base i både Faenza (Italien) og Milton Keynes (England).

Det er dog ikke lang tid, Permane får til at finde sig til rette. To uger bliver det til i den nye rolle, før han kastes ud i det ved weekendens løb.

Permanes stilling som Racing Director bliver ikke besat lige nu. Indtil videre varetages dele af ansvaret af Chief Race Engineer Mattia Spini.

Grunden til, at Permane overhovedet kunne få dette sæde, var, at Laurent Mekies skiftede rollen som teamchef hos Racing Bulls ud og overtog posten fra Christian Horner.

Det er også et kæmpe skridt for den 48-årige franskmand, der kun har et par håndfulde år færre i F1 end Permane. Mekies startede tilbage i 2000 hos det daværende Arrows-team, som senere gik konkurs.

Paul Stoddart købte resterne af teamet til sit Minardi-team, hvor Mekies fulgte med. Minardi har nok en særlig plads i de fleste danskeres hjerter, da det var her, Nicolas Kiesa havde sin F1-karriere. Her arbejdede Mekies sig op til at blive Chief Engineer, indtil han i 2014 skiftede til FIA og blev Safety Director og senere Deputy Race Director.

Det var Mekies, der var med til at skabe de tekniske regulativer hos FIA. Han spillede også en stor rolle i indførelsen af Halo i bl.a. Formel 1.

Mekies er altså en yderst erfaren herre med en teknisk baggrund. Den store viden, han også tilegnede sig hos FIA, var en af grundene til, at Ferrari i 2018 lokkede ham til sig.

Der var en del postyr dengang, fordi Ferrari fik fat i en af nøglefigurerne fra FIA, som kendte til alle holdenes tekniske hemmeligheder. Samtidig var der kritik af, at karantæneperioden, før en FIA-ansat måtte skifte til et F1-hold, ikke var lang nok.

Hos Ferrari var han både Sporting Director og Deputy Team Principal frem til 2023, hvor Racing Bulls lokkede franskmanden dertil med en stilling som teamchef.

Mekies er uddannet ingeniør inden for aerodynamik og har samlet teknisk viden gennem 25 år i sporten. Det er altså en yderst kompetent herre, som Red Bull nu har opgraderet til teamchef – og det får de brug for i et team, der i øjeblikket kæmper med en racer, som ingen andre end Verstappen kan håndtere.

Mekies skal ind og vende skuden hos Red Bull, mens Permane blot skal holde roret i ro og holde kursen hos Racing Bulls, da de er på rette vej med deres performance. Faktisk lyder der stikpiller i paddocken om, at Racing Bulls ville være foran Red Bull – hvis ikke Verstappen kørte for dem.

Det bliver interessant at følge, hvordan de to teamchefer tackler deres respektive teams.

Husk, at du kan følge weekendens F1-sessioner her på BMF1.dk.

KATEGORIER

Formel 1