Belgiens Formel 1-grandprix fik en forventet vinder, et forventet forløb med McLaren med Oscar Piastri bag rattet og Lando Norris lige bag sig.
Hvis man havde forventet, at regnmesteren Max Verstappen kørte forbi alt og alle i sin Red Bull, blev man skuffet, for selv en Verstappen formåede ikke at komme forbi Charles Leclerc i Ferrari.
Belgiens Grand Prix 2025 - Sprintløbet. Max Verstappen forrest
Copyright Red Bull Contentpool
Det var faktisk kun Lewis Hamilton i den anden Ferrari, der sørgede for en del af underholdningen med mange overhalinger på mediumdæk – indtil Hamilton endte på 7. pladsen og hellere ikke formåede at passere Albon i Williams.
Problemet med de manglende overhalinger var især tydeligt under sprintløbet:
Max Verstappen formåede at overhale Piastri, ligesom Piastri formåede at overhale Norris på første omgang i selve grandprixet, men det var så stort set også den action, vi fik.
Spørgsmålet er, om strintløbene har overskredet deres holdbarhedsdato, når det gælder underholdningen:
Der er for få point på spil, det gælder ikke virkelig som et F1-grandprix, og faren for at få smadret sin bil er for høj og vil være for dyr, når man skal køre grandprixet, hvor der er ”ægte” point på spil.
Lewis Hamilton på Silverstone. Englands GP 2025
Copyright Ferrari Media
I Belgien virkede sprintløbet som et uinteressant pauseklovnsindslag uden virkelig relevans for verdensmesterskabet.
Til gengæld fik vi lov til at vente i godt 1 time og 20 minutter på, at vejret blev godt. Og med al respekt for snakken om sikkerheden: Det kunne man godt have løst bedre.
Vi fik aldrig et spændende regnvejrsløb, som vi har haft før i tiden, bare tænk på 1998 med en kaosstart eller 2008, hvor Räikkönen, Massa og Hamilton kæmpede med næb og kløer mod hinanden.
Her taler vi om legendariske løb, som man mindes den dag i dag. Det er mere end tvivlsomt, om man vil huske Belgiens F1-grandprix for andet end halvdårlig underholdning:
Banen var kun fugtig og blev hurtigt kørt tør. Der var selvfølgelig heller ingen, der anvendte de såkaldte full wets-regnvejrsdæk. Og med få undtagelser endte vi igen med et DRS-tog.
Så hvad skal vi med full wet-dækkene?
Canadas Grand Prix 2022. Kevin Magnussen i kvalifikationen på full wet dæk
Copyright Haas F1
Måske burde vi bare droppe dem, for ingen kommer nogensinde til at bruge dem igen.
Det er nærliggende at tro, at den økonomiske risiko ved at lade bilerne køre et ægte regnvejrsløb vægter højere end den sikkerhedsmæssige risiko, men at man stadig bruger sikkerheden som det absolutte argument.
Man kunne have startet på full wets efter safetycaren og drænet det meste af vandet på banen, og på den måde have skabt fair chancer i løbet for dem, der havde afstemt bilen efter regnvejr – som f.eks. Red Bull og Verstappen, hvilket Helmut Marko fortalte efter løbet.
Til gengæld fik vi et børnevenligt og nærmest disneyficeret racerløb, som endte med at blive for forudsigeligt.
Tre på stribe. Fra venstre Oscar Piastri, Lando Norris og Max Verstappen. Ungarns GP 2024
Copyright Red Bull Contentpool / Getty Images
Næste løb er allerede denne uge i Ungarn, og her har vi en Mickey Mouse-bane, hvor overhalinger ganske vist er mulige men vanskelige.
Måske burde man håbe på, at FIA og teamene igen har mod på et ægte regnvejrsløb i stedet for trillekø.